26. august 2019
Evaluer din nuværende arbejdssituation
Af Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co.


Kan dit arbejde klare trappeprøven?

Forestil dig, at det er mandag morgen og du står ved trappen op til dit arbejde. Forestil dig, at du har frit valg - du kan vælge at tage trappen op og kaste dig over dit arbejde eller du kan vælge at vende om og gå hjem og holde dig en fridag. Hvad ville du vælge? Hvor ofte tror du, at du ville vælge at vende om og holde en fridag i stedet for at gå på arbejdet? Hvis du de fleste dage ville vælge at gå hjem, så er dit arbejde dumpet i trappeprøven og du bør gøre dig nogle dybere overvejelser omkring dit arbejde.

Giver dit arbejde dig energi eller tapper det dig for energi?
Vi tilbringer det meste af vores vågne liv på arbejdet. Derfor er det vigtigt, at arbejdet ikke blot er et sted, hvor vi tjener til alt det sjove i vores fritid og i øvrigt venter på at det bliver fyraften eller weekend. Et arbejde bør være et sted, hvor man har lyst til at lægge noget engagement og hvor man oftest går hjem med en sund træthed og lyst og energi til at møde op den næste dag på arbejdet.

Hvad tager energien?
Hvis du oftest føler dig fuldstændig udmattet og tappet for energi, når du går hjem fra arbejdet, bør du hurtigst muligt finde ud af, hvad der er årsagen til, at du føler det sådan. Du bør starte med at undersøge følgende spørgsmål:

  • Er jeg glad for mine arbejdsopgaver? Giver de mig tilstrækkeligt med udfordringer?
  • Har jeg passende mængde arbejdsopgaver? Både for lidt og for meget arbejde kan virke stressende og energidræbende.
  • Hvordan er arbejdsmiljøet? Er her rart at være? Har jeg nogle gode arbejdskollegaer, som jeg kan lide at samarbejde med?
  • Hvordan er chefen? Har jeg en chef, som ser mig og giver mig gode rammer at arbejde under?
  • Føler jeg mig klædt på til at løse opgaverne? Det kan virkeligt være energikrævende på den negative måde, hvis man ikke har de nødvendige kompetencer til at løse opgaverne?
  • Er der udviklingsmuligheder i jobbet? Hvis du regner med at jobbet i morgen og næste år ser fuldstændigt ud som i dag og som for 3 år siden, så kan det godt gå hen og blive for trivielt og kedeligt.
Hvad gør du ved energidræberne?

Hvis blot du svarer negativt på et enkelt af spørgsmålene, så kan det godt svare sig at forsøge at gøre noget ved det. Noget kan du måske selv ændre, noget kræver, at du taler med dine kollegaer eller din chef.

Hvis du svarer negativt på de fleste af spørgsmålene, så bør du nok overveje, om det er umagen værd, at forsøge at ændre noget. Måske skulle du overveje at kigge dig om efter et andet job.

Undgå for lang tids underskud på energikontoen
Vi kan alle i perioder være lidt nede på energien, men går det hen og bliver en mere eller mindre permanent tilstand er det ganske enkelt usundt for vores helbred. Jo længere tid der er underskud på energikontoen, desto sværere kan det blive at trække sig selv op ved hårrødderne og gøre noget ved sin situation.

Derfor udsæt med jævne mellemrum dit arbejde for trappeprøven. Og tag testen alvorligt!