Elev-Jobs.dk - Din genvej til elev-stilling i Danmark
Se Ned på din skærm
Af Magasinet, På jobbet


Højden på din PC skærm har afgørende betydning for øjets overfladeareal og blinkfrekvensen. De to ting kan give trætte eller irriterede øjne, viser ny forskning.

Et nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at en computer skærm, skal være cirka 25 grader under øjenhøjde, hvis man vil undgå irriterede øjne.

Mindsker øjets overfladeareal
Ti personer gennemførte to forskellige opgaver på en PC med skærmen placeret i forskellige højder. Resultaterne af disse test viste, at en lav skærmhøjde mindsker øjets overfladeareal, og dermed risikoen for udtørring. For jo større øjets overfladeareal er, desto lettere kan øjet udtørre.

Mere udsatte øjne ved koncentreret arbejde
Undersøgelsen viste ligeledes at øjnene er mere udsatte, når du udfører opgaver, der kræver meget hjerneaktivitet - for så blinker du nemlig mindre. Testpersonerne havde mere åbne øjne og blinkfrekvensen var 69 % lavere, når de udførte en krævende koordinationsopgave på tid, end når de sad afslappet foran skærmen og så film.

Derfor kan det være en fordel at veksle mellem arbejdsopgaverne (koncentreret og afslappet).

Værd at eksperimentere
Men der kan være en ulempe ved at sænke skærmen - du kan risikere, at få problemer med nakken. Men alt efter din egen krop og dine personlige problemer med øjnene, nakke, skuldre og ryg er det bestemt værd at eksperimentere med højden på skærmen.